szertartás kategória bejegyzései

_G4A0797_1

Meggie & Marc aus Wien – avagy a napsugár megtalálta a másik felét

Zenei aláfestés: Justin Timberlake: Can’t stop the feeling 

Margarétával pár éve szinte észrevétlenül lettünk barátok, csak úgy bekúsztunk egymás életébe szép lassan. Valahogy talán úgy kezdődött, hogy ő személyi edző volt én meg fogyni akartam. :D Ez eddig klasszik story :) , de kevés Nála inspirálóbb embert ismerek. Optimizmusa, maximalizmusa és rendíthetetlen hite a boldogságban és a jóban újra és újra lenyűgöz. Ő tényleg olyan, mint a napsugár, melléállsz, feltölt. :)

1005565_3176793355753_1034692233_n

Férjét, Marcot még Törökországban ismerte meg, aztán Münchenben éltek egy darabig és nemrég Bécsbe költöztek szerencsére. :)

Nagyon boldog voltam, hogy részese lehettem Meggie és Marc nagy napjának, hogy egyike lehettem annak a 9 fontos embernek, akit meghívtak. :)

Az előkészületek alatt inkább csak lelki támasz voltam, hisz Meggienek is szakmába vág a rendezvényszervezés. (Le volt döbbenve, hogy a magyar szolgáltatók, még ha jók is, mennyire nem értenek a marketinghez, sem a kommunikációhoz, így itt-ott türelemjáték volt a szervezés.)

A “hogyan menjünk német pasihoz Magyarországon, miközben Bécsben élünk” részt egy külön blogbejegyzésben Meggie írta meg Nektek. Hasznos lehet, ha hasonló cipőben jártok, hogy tudjátok mikkel, és kb mennyi idővel kell kalkulálni. Erről ITT olvashattok.

_G4A1035

Meggie az eddigi legfelkészültebb ara címet is elvitte. Készített egy csodás esküvős könyvet (!) a legfontosabb részletekről; és arról, hogy mit hogyan szeretne. A meghívókat, menüt, ültető-kártyákat, köszönetajándékokat egytől-egyig maga csinálta, mindezek természetesen tökéletes összhangban voltak egymással. Nekem már csak annyi dolgom volt, hogy minden és mindenki a helyére kerüljön, meg hogy elindítsam a spotify-on az esküvői tracklistát. :)

MM1

Az esküvő június elején volt. Már otthon, az előkészület helyszínén is kibontakozott a család kreatív oldala:_G4A0385

A ceremónia helyszín kitelepült jegyzővel a csopaki Petrányi Pincészet volt.

MM2

A panoráma magáért beszél és kisebb családi rendezvényekre tökéletes választás, megéri bevállalni a szabadtéri ültetést, de kisebb létszám esetén a belső részre is be lehet húzódni.

MM3

A Candy Bart a középső tesó, a budapesti Gera Cukrászda tulajdonosa, Eszter prezentálta. Ebbe is volt szerencsém kicsit besegíteni. Eszter pedig pár előkészített sütiből ezt a csodát varázsolta a helyszínen:

MM4

_G4A1026

A különleges és mennyei finom menüt az Ízlelő catering csapata biztosította:

MM5

A valami kék, kölcsön és régi Tőlem Meggie-nek. :)

Meggie kék

Nagyon tetszett, hogy mini létszámmal, 11fővel tartották az esküvőt, amin baráti és esküvőszervezői funkciómban voltam jelen. Egyébként mindenkinek jutott valami szerep/ feladat. A 3. „csoda-Gera-gyerek” , Linda, a vőlegény tanúja volt; volt, aki tolmácsolt, volt aki csak sírt (örömében!) és volt aki elkapta a csokrot. :)

Ezzel az esküvővel abszolút a kedvenc műfajommá vált a nagy nap levezénylése. Egy-két e-mail, helyszíni egyeztetés az esküvő előtt és Meggieéknek aznap már csak a békés, örömteli készülődéssel és egymással kellett foglalkozniuk.

_G4A1295

Egy nagyon könnyed, laza, boldog örömünnep volt az egész nap.

collage

Stáblista:

Fotó: Csiszér Goti, Goti Photography
Ruha: Sári Ildikó
Smink: Tamás Eszter
Haj: Rothweilné Szabó Szilvia
Candy Bar: Gera Cukrászda, Budapest
Catering kitelepülés: Ízlelő Étterem, Fülöp László (Veszprém)
Szervező: Party Esküvő
Helyszín: Csopak, Petrányi Pincészet

Írta: Berzevici Rita

 

DSC_6947

Elkelt a legnagyobb party-arc – Györgyi és Gábor esküvője

Zenei aláfestés: Lou Reed – Perfect Day

Györgyivel egy gimibe jártunk, sosem volt átlagos csaj, természetes, hogy az esküvője sem volt az! :)

Az invitálás úgy szólt, hogy úgy gyere, mintha egy medencés kerti-partyra mennél, ehhez mérten semmi feszengés, semmi szabálykövetés, semmi nyakkendő.. nem volt ezen a rekkenő nyári délutánon.

DSC_7127

Ahogy megérkeztem a Petneházi Club Hotelbe Györgyi olyan nyugisan ült a sminkes előtt, mintha csak kávézni készülne, és ez a stressz-mentes, hangulat az egész esküvőt végigkísérte.

625450_3289718738817_1067821836_n

A helyszínen a vendégek a kis házakban lepakoltak, volt aki a medencét is használta. Sok volt a gyerkőc, ezzel szuperül le lehetett őket kötni, és még játéksarok is volt.

A dekoráció tökéletes augusztusi hangulatot adott a napraforgókkal.gy1

A vendégkönyv egy kis doboz volt, amibe üzeneteket dobhattak a vendégek.

DSC_7891

Itt épp a kis koszorúslányok szirmoskosárkáit készítgeti az esküvő szervező, a kulisszák mögött (nincs is ennél fontosabb! :) )

DSC_7140

Györgyi az esküvői ruhát sem bonyolította túl, egy egyszerű, da nagyon elegáns rövid fehér ruhát varratott.

DSC_7166

A szertartás a kertben volt. Az egyik tanú nem ért oda időben, de ez sem okozhatott pánikot, gyorsan kiválasztottak valakit a násznépből és ment minden tovább .. :) gy6

Itt az élő bizonyíték, hogy a csokorért való küzdelem nagyon is megéri, mert aki elkapta, akkor még szingli volt, ma már férjes asszony! ;)

gy4

A csoportkép nagy kedvencem:

DSC_7337

Az első tánc:

gy5

Az etetés :)

gy2

A zenét Jason Rise szolgáltatta, és Györgyi igazi party-arc lévén be is segített neki :)

gy3

Stáblista:
Fotók: BEskA
Frizura: Oázis Szépségstúdió - Újházi Évi
Szervező: Party Esküvő
Helyszín: Petneházi Club Hotel
Írta: Berzevici Rita

print2013-08-31_18-34-38

Házasodik a DJ – Alíz és Tiba esküvője

Zenei aláfestés: Madonna – Celebration

Múlt héten írtam Niki és Gábor esküvőjéről, ahol Tiba volt a Dj, hát hogy-hogy nem, az ő -és választottja, Alíz- esküvőjét is volt szerencsém megszervezni.

Tibát nagyon rég ismerem, sokszor dolgoztunk együtt többek között a néhai Rádió1-es kitelepülések alkalmával. Egyik kedvenc story-m, amikor a Plaza szülinapján élő kívánságműsort vezetett és akaratom ellenére kérnem kellett egy számot. Mivel én szerveztem a szülinapi programokat, szeretett volna néhány mondatot váltani róla és megkérdezte, hogy mire számítok a rendezvényen, én meg élő adásban ezt válaszoltam: „Emberölésre” (nálunk otthon így mondják röviden a tömeget). Nem nagyon kérdezgetett többet ezután.. :)

A veszprémiek közül biztos sokan ismerik őt, hiszen DJ-ként is sokáig működött városunkban. Szeretettel gondolok arra az időre, amikor – még jártunk diszkóba – és Tiba egy idő után már kérés nélkül tudta, hogy érkezésre Madonnától a Celebration dukál.

Velük az esküvőszervezés is egy nagy buli volt. Az egyik egyeztetés helyszíne például egy vitorlás volt.

AT1

De most folytassuk a nagy nappal és Alíz meseszép Daalarna ruhájával:

AT2 A virágkölteményeket Flóra alkotta:

AT3

A templomi szertartás Csárli Atyával a Szent Mihály Székesegyházban volt. (A rizzsel már megint nem óvatoskodott a násznép..)AT4

A vendégek rendőri felvezetéssel érkeztek Veszprémből Tihanyba, míg Alízék Füreden vízre szálltak, majd golfautóba – ami így együtt elég hatásos és csöppet sem átlagos „bevonulás” volt.

AT5

A polgári szertartás a Club Tihany kertjében volt.

print2013-08-31_18-00-28

Bár az esküvő helyszíne egyértelműen jelölve van, a szállóvendégeket nem lehet kitiltani az érintett területről, így ilyesfajta “málőrök” előfordulhatnak (még úgy is, hogy odafutottam a kislányhoz és kértem, hogy haladjon tovább – de őt annyira lenyűgözte az esemény, hogy pár lépés után ismét földbe gyökerezett a lába.. :D )

print2013-08-31_18-04-37

Lufiposta – ami kell hozzá: egy előre megcímzett levelezőlap/ képeslap (a pár címére), lyukasztó, tollak (itt ez volt a köszönetajándék), egy kis idő a vendégeknek a jókívánságok, fogadalmak írására, és családonként 1-1 lufi (a 99 az sok! :) ) + annak kiosztása + kézügyesség a vendégek részéről a lufiposta installálásához és már repülhetnek is!

AT6

Vendégkönyv: nekem nagyon tetszenek az ujjlenyomatos képek, nagyon sok verziója van, Tibáék a faleveleset választották. (Ezt később bekereteztethetitek, kitehetitek az otthonotokban.)

AT7

A fotók szerintem önmagukért beszélnek: Molnar Studio

print2013-09-03_18-29-25

print2013-08-31_19-03-44További képek ITT!

Stáblista:
Fotók: Molnár Stúdió
Helyszín: Club Tihany
Virág: Szegedi Flóra
Zene: DJ Kezo és DJ Edgár
Szervező: Party Esküvő

Írta: Berzevici Rita

 

294865_1504689914212_1416250072_n

Az első! – avagy Niki és Gábor esküvője

Első – mint az első esküvő, az 5ös fogatunkból és első, mint az első esküvő-szervezésem

(STOP! igen, már most! Zenei aláfestés: John Paul Young – Love Is In The Air)

Niki barátnőm Angliában él és pár éve megkért, hogy segítsek az esküvőjük megszervezésében, Veszprémben.

Az első húha – pillanat: „..de ne mondd el senkinek, mert meglepetést szeretnénk, és majd mi elmondjuk karácsonykor, mikor hazajövünk.” Szeptember volt…

DE megszívlelendő mindenkinek, aki nem szeretné, hogy az idősebb korosztály vagy bárki beleszóljon/ befolyásolja a szervezést és a részleteket, mert így mindenki kész tények elé volt állítva decemberben, és minden olyan lett, ahogy a jegyespár szerette volna.

Második húha: a helyszínnel már a menüt is leegyeztettük, amikor eszükbe jutott, hogy wellness szálló lévén augusztus 20-án több bevételük lenne a szállóvendégekből, mint egy esküvőből, így a foglalóval a kezemben, november közepén (szeptember óta egyeztettünk) tájékoztattak arról, hogy mégsem tudjuk bevállalni az esküvőt. (A Legjobb Vidéki Wellness Szálloda díjas hotelt inkább nem nevezném meg, de nem is ajánlanám ezek után.) Így egy sokkal szebb és barátságosabb helyen, a Völgyikút Házban tartottuk az esküvőt. Szuper csapat, csodás környezet, örömésboldogság!

Egészen pontosan 120 darab e-mailben sikerült leegyeztetni mindent és még mindig barátok vagyunk Nikivel! :)

Számomra a legkritikusabb pillanat egy házi-cukrász üzemben volt, ahol arról ment a diskurzus, hogy a tortán lévő marcipánkálának milyen bibéje legyen. És voltak prototípusok!! Sima marcipán, valami sárga cukros meg mákos. Na ott felnevettem, hogy ezzel a dilemmával nem biztos, hogy tudok azonosulni.. De megtanultam, hogy az ilyen apróságok is mind életbevágóan fontosak tudnak lenni az ara számára, így türelmesen megvártam a nehéz döntést. A sárga cukros bibés lett:

n1133

És most jöjjenek a még ennél is fontosabb részletek, nem fontossági sorrendben:

Ruha: Angliából jött. :)

n0096

Cipő: ha magas vagy, arra is van megoldás! :)

n0279

Gyűrűk és gyűrűpárna – szintén Angliából.

n0104

Fotós: Rosta Tibor esküvői fotós, fotózsurnaliszta; akit szívből ajánlok, nagyon jó volt vele együtt dolgozni és csodás pillanatokat kapott el!

Járgány: Buick (az autókölcsönzőt nem tudjuk ajánlani), de azért megérte bevetni, nem csak a kreatív fotózáson használtuk, utána fél násznép ezzel/ezen/ebben pózolt.

Car

Koszorúslányok: A film pont az esküvő évben került a mozikba, így adott volt a beállított kép, bár nem igazán sikerült a formáció, de mi megpróbáltuk!

n0414

Bowling: Niki ráesett a kisujjára (makkoscipőben csúszik a bowling pálya!) – úh csak óvatosan a fotózás kevéért bevállalt extrém sportokkal!

Bowling

Kreatív fotózás a belvárosban (is). A romos ház már nem romos, azt máshol kell keresni!

krea

Templomi szertartás: Szt László templom, ahol Vasáros Atya tartotta a nászmisét, aki azonban már sajnos nem praktizál, pedig nagyon jó fej pap bácsi!

n0672

A rizst mindig mossátok meg és ne az arcukba!!

n0749

Augusztusban epret beszerezni nem egyszerű, de mi ezt is megoldottuk!

n0861

A nyitótáncról nem készült videó – legalábbis nem publikus sajnos-, pedig igazán ütős lett! (Niki korábban táncolt, Gábor nem, de profin hozta a figurákat!)

308972_1566231692718_3011965_n

Zene: DJ Tiba (sajnos ő sem praktizál már, pedig nagyon szuper bulit rittyentett ez alkalommal is). ((És itt hívnám fel a figyelmet a megszámlálhatatlan türkiz kieglszítőre – ez is az ara kívánsága volt! No nem a darabszám, hanem, hogy a koszrús lányok türkizben legyenek. Szerintem ügyesen abszolváltuk! ))

310668_1566231972725_1462446652_n

Kívánság lámpások: akkor még lehetett, ma már sajnos tilos. (ők is Angliából jöttek)

295735_1566228932649_1603171968_n

És hogy miért kiváló dátum az augusztus 20.? Ingyen tűzijáték!!!

n1089

Stáblista:
Fotós: Rosta Tibor, További képek a facebook oldal galériájában
Helyszín: Völgyikút Ház
Zene: Dömsödi Tibor/ DJ Tiba
Szervező: Party Esküvő

Írta: Berzevici Rita

Kismama az oltár előtt

Vallásos nézetek egy római katolikus pap, egy zsidó rabbi és egy református lelkész szemszögéből

kismamás1

Az európai gondolkodást meghatározó kereszt(y)ény tanítások is erősen szüzesség pártiak, bár soha nem volt szokás, hogy megkövezzék az ártatlanságát vesztett nőt – de becsületét egy ilyen leány-asszony örökre elveszítette. Ma az a természetes, hogy a fiatalok márgyermekkorukban „átesnek” a szexuális felvilágosításon, a szülők és az iskolák segítik a gyerekeket, hogy első szexuális élményük jó, és mindenekelőtt  biztonságos legyen. Nehézhelyzetbe kerültek hát a modern vallásos nők, hiszen egyrészt követik koruk szokásait, és sokanegyütt élnek szerelmükkel már a házasságkötés előtt is, másrészt szeretnének megfelelniegyházuk, hitük elvárásainak. És ha akkor kerül sor az esküvőre, amikor a gyermek már “útban“van – ez sokszor fordul elő –, megijednek a templomi látogatástól. Tényleg van félnivalójuk?

Gábor atyánál:

A Szentírás mondja: „Az ember aztán megismerte feleségét, Évát.” És ez ugye a nő testi megismerésére is utal. 

Vagyis nem megtermékenyítette, nem együtt élt Évával, hanem megismerte – mondja Gábor atya, a Vizafogó-lakótelep római katolikus plébánosa. – A férfi számára a legmisztikusabb érzékekhez kötött ismerettárgy a nő, és viszont. Misztikus, mert a nő folyamatosan, dinamikusan kibontakozó személyessége miatt kimeríthetetlen ismeretforrás. Ebből következik, hogy a férfinak a legteljesebb önközlése, és ezzel együtt a nő legteljesebb kitárulkozása abban az aktusban történik meg, amellyel önmagukat adják oda kölcsönösen: személyes-szexuális ajándékként. Ezt az aktust azonban meg kell előznie annak a visszavonhatatlan elköteleződésnek, amely maga a házasságkötés. Ebben a férfi és a nő egész múltjuk fényében, a jövőt elővételezve a jelenben: Isten és az emberek előtt örök, hűséges szeretetet fogad egymásnak. Enélkül a visszavonhatatlan döntés nélkül a testi önátadás nem képes kifejezni a teljes személyes önátadás minden dimenzióját.

Az Egyház szemet huny a szüzesség házasság előtti elvesztése fölött?

Tudomásul veszi a sokféle élethelyzetet, amelyben a házasságkötést szándékozók vannak. Azért, mert valaki gyermeket vár, még nem követelheti a férfitől, hogy vegye  feleségül, és a férfi sem
követelheti, hogy gyermekének anyja legyen a felesége. Természetesen kívánatos, hogy ha lehet, legalább utólag megtörténjék a teljes személyes egyesülés aktusa, vagyis maga a házasságkötés.
A gyermek nemződésének nem feltétele, hogy a szülők lelke és teste is
találkozzon a fogantatáskor. Elég a test, a biológia.

A kettőt az ember elválaszthatja cselekedeteiben, de Isten rendjében a
kettő elválaszthatatlan.

Az elvek tehát világosak. De mit tesz a lelkipásztor?

A lelkipásztornak nincsen joga megtagadni a házasságkötést pusztán azért,  mert a mennyasszony várandós. Lelkipásztori okokból, más és más helyeken és időkben lehet valamiféle óvatosság ilyen esetekben, de a hívek általában józan paraszti ésszel gondolkodó emberek, ritka, hogy nehéz vagy lehetetlen lenne szót érteni velük. Nekem 17 év alatt még mindig sikerült. Más atyáktól hallottam már cifra eseteket, amikor a józan paraszti ész a környéken sem volt.

Ha csak az ismert embereket nézzük, Kovács Ákos énekes például három
gyerekes apaként fogadott örök hűséget a Bazilikában…

Sokan vannak, akik csak sok év után döbbennek rá a vallás alapvető jóságára, megismerik Krisztust és elmélyülnek a hitben, közben már családot alapítottak, több gyermekük is született. A házasság szentsége új kegyelmi mélységeket ad személyes és házaséletüknek. Sokszor van, hogy akkor kerülnek közel az Egyházhoz és kezdenek elmélyülni a hitben, amikor házasságuk végveszélybe kerül, és a legnagyobb jóakarattal sem értik, mi a baj. Ilyenkor megdöbbennek a hit új dimenzióin, és úgy isszák magukban a tanítást, mint szomjúhozó a tiszta vizet.

A várandósan, vagy már a gyermek születése után házasságot kötőknek
semmilyen pluszt nem kell tenniük jogi értelemben. És lelkileg?

A közös múltjuk olyan „plusz“ ismeretet ad egymásról, amelynek következtében a házasságkötésük pillanatában több a racionális ismeretük, de kevesebb a reményteliismeretlenség érzelmi romantikája. Nagyobb és súlyosabb az a múlt, amelynek fényében ajelenben egész jövőjüket egymásnak adják. A fogadalom minden házasságkötésben ugyanolyansúlyú, de az ezt megalapozó ismeret, a hozzá társuló remény és érzelem törvényszerűen más arányokban van jelen.
Szóval semmi megrovás?

Örülünk, hogy eljöttek, és a házassági fogadalommal tovább erősítik a hitüket, szerelmüket. Semmilyen büntetést nem kapnak. Legfeljebb azt, ami a szentgyónásban a bűnökért amúgy is jár, a bűnbánati cselekményt.

kismamás2

Róna Tamás rabbinál:

A Magyarországon létező történelmi egyházak, köztük a zsidóság számára is a szentségekközül az egyik legmagasabb szinten a család áll – mondja Róna Tamás, az Alföldi Régió vezető rabbija. – Őseink tanítása szerint a szexuális érintkezéssel várjuk meg a házasságkötést,­ de nem azért, mert a szexualitás bűnös dolog lenne. Ellenkezőleg! Nagyszerű dolog, ha az a megfelelőhelyen és időben van. Két ember kapcsolatát elmélyíti, különösen, ha már az első alkalommal tudja a pár, hogy ez a kapcsolat egy életre szól!

De a mai világban élünk, létezünk…

…és aki ezt nem veszi tudomásul, az nem éli megfelelően az életét, és nem is tud segíteni másoknak. Minden vallásnak fejlődnek a törvényei, ezt nem lehet megkerülni. Nem lehetett ősi törvényt alkotni például arra, hogy az űrben mikor kell meggyújtani a pénteki gyertyát, mikor kellmegünnepelni a szombatot. Ugyanígy nem fordult elő korábban, hogy egy pár úgy akarjonházasságot kötni, hogy akár már 2-3 gyermekük is van. A zsidó törvények nem szólnak ilyen esetről, csak az alapelvet mondják ki – amely nem helyesli a szexuális kapcsolatot a házasságelőtt –, ám az adott helyzethez igazodni kell.

Vagyis mit szólnak, ha megjelenik egy váradós menyasszony, vagy akár egy gyerekeik kezét fogó pár, hogy rabbi, adjon össze bennünket?!

Ha egy pár akkor szeretné szentesíteni kapcsolatát az Örökkévaló előtt, amikor az asszony már várandós – ezt mi nagyszerű dolognak tartjuk! Örülünk, hogy eljutottak lelkileg erre a pontra. Olyan ez a helyzet kicsit, mint a középkorban a vérszegénység esete. Akkoriban ezt abetegséget úgy gyógyították, hogy disznóvért itattak a pácienssel, és ez teljesen ellentmond a zsidó tanításoknak. A betegeknek mégis azt tanácsolták, sőt megkövetelték tőlük az egyházi vezetők, hogy igyák meg a „gyógyszert”, mert így menthették meg az életüket. Ma, ha valaki elénk jön, és segítséget kér tőlünk – például egy házasságkötés kapcsán –, akkor nekünk ezt a kérő kezet meg kell ragadnunk. Vagyis a várandós asszonyt és leendő férjét igyekszünk megsegíteni, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelő házasságkötés megtörténjen, és nemújabb akadályokat akarunk az ifjú pár élete elé görgetni…

Vagyis meglesz az esküvő.

Hogy valakinek zsidó esküvője lehessen, ahhoz már eleve sok feltételnek kell megfelelnie. Igazolnia kell zsidóságát, ott kell lennie az adott közösségben, részt kell vennie egyfajta tanulásban, amely a zsidó vallás alaptéziseiről szól. Így ha valaki beállít a megfelelő,zsidóságukat igazoló papírokkal a számukra idegen zsidó közösségbe, és közli, a nő pár hét múlva szülni fog, azonnal adjuk őket össze: ez nem fog menni. Ha azonban van idő rákészülni az eseményre, van idő tanulni, akkor nincs akadálya a menyegzőnek. És nincs is semmilyen plusz kötelezettsége az ilyen párnak, nem kell letagadniuk a babát. Sőt, a leendő anyuka legyen büszke a pocakjára…

kismamás3

Berkesi Gábor lelkésznél:

A megváltó Jézus Krisztus mindig emberekben gondolkodott – mondja Berkesi Gábor, a Pozsonyi Úti Református Egyházközség lelkipásztora –, síró, örülő emberekben. Mi sem tehetünkmásként, szívesen várunk mindenkit, aki betér hozzánk. Nem kérünk papírokat, csak annyit, hogy önként jöjjön hozzánk, hívő, tiszta szívvel, és ne azért akarjon templomban házasodni, mert ez divatos, vagy mert a hagyomány ezt követeli meg.

Vagyis nincs baj a nagy pocakkal?

Kevés gyermek születik mostanában, a gyermekáldásnak örülni kell, még abban az esetben is, ha a házasságkötés előtt már teherbe esett a nő. Nem is változtatunk semmit a ceremóniaszövegén, az imádságban pedig mindig elhangzik az a mondat, hogy „és adj gyermeket”.Minthogy nem kérdezünk rá a terhességre az esküvő előtt, ezért általában nem is derül ki amenyasszony állapota, legfeljebb azon néhány esetben, amikor már látható a pocak. Ilyenvilágban élünk: sokan a házasság megkötése előtt évekig együtt élnek, megismerik egymást, éscsak később kérik az Úr áldását a kapcsolatra. És ki vagyok én, hogy elítéljem az embereketezért? A templomba azért jönnek el, mert áldást kérnek,­ nem ekkor kezdődik el az őkapcsolatuk. De még csak nem is akkor, amikor az anyakönyvezető előtt aláírják a papírokat.

Ezek csak formaságok?

Pontosan. A kapcsolat valódi kezdete az, amikor az ifjú pár egymás iránti elkötelezettsége, felelősségvállalása megérlelődik… Örömmel látjuk őket mindenkor a templomunkban, akárvárandósan érkeznek, akár már a megszületett gyermekkel.

kismamás4

fotók: pinterest

Forrás: Esküvő Trend

Zenezenezene

Az esküvődön felcsendülő zene meghatározó fontosságú, teljessé teszi az élményt és később az emlékeket.  Még ha nem is vagy őrült zene-rajongó biztos, hogy van olyan dal, ami kettőtökhöz kötődik. Íme egy kis inspiráció, válasszuk ki közösen a Ti dalotokat!

zzz1

Erről a témáról két film-jelenet is eszembe jutott, az egyik a The Wedding Planner (Szeretném ha szeretnél) c. filmből az a jelenlet, mikor az esküvőre készülő jegyespár az autóban szerelmes számos válogatás kazettát (!) hallagat, gyorsan ugrálnak a számok között, mire az egyiket a leendő ara -kissé egyoldalú döntése alapján- „közösen“ kiválasztják. Az esküvő szervezőjük ezzel a számmal nem jósol hosszú házasságot, de mi nem vonunk le ilyen messzemenő következtetéseket pusztán dalválasztás alapján ugye..  ;) 

zzz3

Az említett dal Olivia Newton John – I Honestly Love You című száma. A címe alapján ígéretes és témába vág, de nem egy mai darab, 1974-es szám.

zzz2

Ezen a vonalon elkalandozva, hamar eljuthatunk akár a Grease-ig is. A musical betétdalaiból is lehet választani (bár inkább a party részhez), sőőőt tudtátok, hogy Olivia és John még ma is EGYÜTT ÉNEKELNEK? – de ne kalandozzunk el ennyire!

Ha már régi számokról van szó legyen valami sokkal klasszikusabb, az én választásom, kölcsönbe Nektek: Stevie Wonder You Are The Sunshine Of My Life

zzz5

És most jöjjön a másik filmjelent: My Best Friends Wedding (Álljon meg a nászmenet), ahol a főhősnő egy dalt ad ajándékba az ifjú párnak – ez a jó öreg Frank Frank Sinatra – The Way You Look Tonight című száma, amit Michael Bublé is elénekelt, ha épp ő jobban tetszik.. ;)

Sinatrától nagyon sok jó számot tudtok választani ezen kívül is – Come fly with me, Fly me to the moon, I’ve got You under my skin, Love and Marriage és még sorolhatnánk..

zzz4

A zenei ajánlót szerintem valamikor még folytatjuk, hiszen ez egy kimeríthetetlen téma!

Addig is, itt a lista segítségképpen, hogy melyek azok a legfontosabb pillanatok, amiknél, jobb ha Ti magatok választatok számot/ dalt/ zenét.

Zeneválasztás esküvőre az események alapján:

Polgári szertartás:

 • Násznép gyülekezése
 • Bevonulás
 • Aláírás
 • Koccintás
 • Szülőköszöntés
 • Gratulációk fogadása

Tempomi szertartás:

 • Bevonulás
 • A többi attól függ, hogy szentmise keretén belül adnak Titeket össze vagy a rövid – mise nélküli- verziót választjátok.
 • Itt sem lehetetlen Sinatrára bevonulni, de ahhoz találnotok kell egy rugalmasabb papot!

Vacsora helyszín:

 • Násznép gyülekezése
 • Pár érkezése/ bevonulás
 • Első tánc
 • Ha választatok olyan különleges programpontot, mint pl.: slideshow közös képekkel

Irány a youtube, jó böngészést!

fotók: pinterest

Írta: Berzevici Rita

„Valami hagyomány”

Valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék – jelentésük, tippek és ötletek 

valami1

 

VALAMI RÉGI – a menyasszony eddigi életének és a családnak a szimbóluma.

Lehet ékszer, kiegészítő – pl. fátyol vagy egy régi ruhazsebkendő a nagymamától vagy az örömanyától.
VALAMI ÚJ – a menyasszony életében az új fejezetet jelenti.

Lehet ruha, cipő, ékszer, kiegészítő, de valójában elég sok új dolog van egy esküvőn, így talán ezt a legkönnyebb „kinevezni”.
Collage_Fotor valami 2-4VALAMI KÖLCSÖNKAPOTT – jelzi a házasság 2 legfontosabb kötelékét: a barátságot és a szerelmet; erre a 2 „dologra” úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyra.

Lehet pl. a barátnőtől kölcsön kapott ékszer, hajdísz, kistáska vagy bármi más kiegészítő.

Egyesek úgy tartják, fontos, hogy egy boldog férjes asszonytól származzon a kölcsönkapott tárgy, aki ezáltal átruház a menyasszonyra némi áldást a saját házasságából.

VALAMI KÉK - a kék a hűség valamint az ártatlanság és tisztaság színe (keresztények a kék színt társítják Szűz Mária tisztaságával).

Ez általában a harisnyakötő szokott lenni, de lehet ékszer, cipő, dísz/szalag a menyasszonyi ruhán, menyecskeruha, kiegészítő, körömlakk-szín, virág vagy akár a dekoráció színe is.

Ha a kék sehogy nem illik az esküvődhöz vagy kevésbé szereted ezt a színt, maradj a harisnyakötőnél, vagy fesd be a lábkörmeidet kékre, esetleg legyen kék a lábadon viselt ékszer (bokalánc, lábgyűrű).

valami3

Ha szeretnéd hatékonyan és egyszerűbben megtartani a hagyományt – új és kék lehet egy új harisnyakötő vagy öltöztesd a vőlegényed kékbe. ;)

Kölcsön és régi egy barátnődtől kölcsönkapott karkötő, lábgyűrű vagy bokalánc  vagy egyéb kiegészítő stb.

valami4

Ha a Sex and the City-ben láttad Carrie kék Manolo cipőjét, beleszerettél és nem tántorít el az ára sem, INNEN be tudod szerezni.

valami5

fotók: pinterest

További képek és inspiráció ITT.

Írta: Berzevici Rita